menu Proizvodi
menu
0

Zašto je seckalica pomoćnik broj 1 u kuhinji

20.12.2017

Zahvaljujući svojoj multipraktičnosti, seckalice su danas jedan od najčešće korišćenih, a reklo bi se, i osnovnih kuhinjskih uređaja. Popularnost ovog malog kućnog aparata zasniva se na činjenici da su poslovi seckanja, mućenja i pasiranja znatno olakšani.

Svaka domaćica zna da je kod pripreme ručka zadatak seckanja namirnica vrlo danguban. Korišćenjem seckalice možete znatno da ubrzate pripremu svakog obroka - sitno iseckate crni luk, i to bez suza, isečete šargarepu na kockice ili usitnite bilo koje drugo povrće. To je samo jedna od brojnih primena zahvaljujući kojoj se seckalica u mnogim domaćinstvima koristi skoro svakodnevno.

Kod nekih modela seckalica velika snaga motora omogućava da vrlo jednostavno usitnite sve vrste hrane, pa čak i začinsko bilje ili orašaste plodove. Često se koristi za mlevenje začina kod pripreme pesta ili humusa. Jači modeli pogodni su i za usitnjavanje kockica leda kod spremanja osvežavajućih voćnih napitaka ili smutija.

Međutim, treba voditi računa da neki stariji modeli nisu pogodni za seckanje leda, dok oštrina noža sigurno ne garantuje dugovečnost ukoliko seckate koštunjave plodove.

Seckalica je vrlo praktična i za pripremu hrane za bebe. Ne morate da koristite blender za pripremu manjih količina, jer se u seckalici može bez problema ispasirati kuvano meso ili povrće.

Osim što pripremu obroka čini lakšom i bržom, upotrebom seckalice uglavnom se iskoristi mnogo manje posuđa nego kod drugih alternativnih načina seckanja. Ne zauzima puno prostora u kuhinji i vrlo je jednostavna za korišćenje - kod većine modela jednostavno se pritisne baza aparata na dole kako bi se pokrenuo rad aparata. Pored toga, laka je i za održavanje - može da se pere ručno, a na nekim deklaracijama piše da se određeni delovi smeju prati i u mašini za sudove. 

Dobra stvar je što svako može da nađe seckalicu po meri svog ukusa i džepa. Na raspolaganju su nam brojni modeli popularnijih i manje popularnih brendova, koji se razlikuju po jačini motora i sečiva, a sam tim i njihove cene variraju.