menu Proizvodi
menu
0

Vodič za optimalno održavanje usisivača

05.07.2024

Zamenite kesu kada je puna

Jedna od prvih zabluda i pogreški je da se održavanje usisivača sa kesom za prašinom postiže tako što se kesa samo istrese i/ili opere. Međutim, budući da su novi uređaji opremljeni jednokratnim i višekratnim kesama, korisnik može odabrati varijantu koja mu najviše odgovara prilikom korišćenja uređaja, ali to ne znači da se višekratne kese ne menjanju.

Dok se jednokratne kese menjaju onda kada se i napune, višekratne kese takođe imaju svoj rok trajanja. Zbog mnogih mikropukotina, nakon 6 meseci, višekratna kesa se zapuši i uređaj ne može da radi, te je stoga potrebno zameniti. Savet je da kesu treba zameniti kada je 70-80% puna.

 

Održavajte filtere čistim

Ako imate uređaj sa posudom za prašinu ili na vodu, često čišćenje filtera je od suštinskog značaja za optimalan rad i dugovečnost Vašeg usisivača. Prosek je da se provera I čišćenje filtera vrši na svaka 3 meseca. Neke filtere, poput papirnih treba zameniti onda kada se menjaju i kese.

Na primer, preporučuje se maksimalna upotreba HEPA filtera 6 meseci, dok vlasnici kućnih ljubimaca mogu promenu vršiti i na 3 meseca, a ukoliko je upotreba samog uređaja povremena, filteri mogu trajati 2-3 godine.

 

Očistite valjkastu četku vašeg usisivača

Kosa i konci se omotavaju oko valjaka uzrokujući smanjenje usisne moći. Takođe, veoma treba voditi računa i o crevu koje je potrebno očistiti shodno tome koliko je proctor koji se usisava zaprljan.

Ako vaš usisivač ne radi kako bi trebalo, proverite uobičajena mesta na kojima prašina ili dlake mogu blokirati protok vazduha. Pregledajte usisne i izduvne delove, kao I četku, crevo i šipku da biste identifikovali i eliminisali bilo kakve blokade.

Unutrašnji ciklon, omotač i konus vašeg usisivača nikada ne bi trebalo da budu vlažni ili mokri. Umesto toga, uklonite dlačice sa omotača suvom krpom ili četkom.

 

Pazite na performanse vašeg usisivača

Ukoliko Vaš uređaj promeni zvuk, počne da ispušta dim i/ili čudno miriše – prestanite sa radom! Pregorevanje motora se uglavnom dešava, jer je uređaj dugo radio nakon što je bio zapušen. Začepljenja zaustavljaju protok vazduha i pregrevaju motore. Mala stvar kao što je umotano parče papira može stvoriti začepljenje i uništiti čak i novi usivač.

Pre nego što počnete sa prolećnim čišćenjem, obavezno pregledajte svoj osnovni alat za čišćenje. Izvršite temeljnu proveru kod kuće pregledom kesa, izduvavanjem filtera i pregledom usisnih kanala, između ostalog. Pravilnim održavanjem uređaja možete osigurati da će vam biti od maksimalne pomoći.

 

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina