menu Proizvodi
menu
0

Zašto je indukciona ploča isplativa investicija

05.02.2018

Među malim kuhinjskim aparatima moderne tehnologije po svojoj popularnosti izdvajaju se indukcione ploče. 

Povoljna cena, izuzetna efikasnost u radu, velika ušteda električne energije i moderan dizajn učinili su indukcione ploče poželjnom i isplativom investicijom.  Za vrlo kratko vreme, indukciona ploča postala je neophodan dopunski element u svakoj kuhinji i sjajna alternativa kuvanju na struju i gas. 

Kako funkcionišu?

Indukcione ploče rade na principu delovanja magnetnog polja na provodnik kroz koji protiče električna energija. Na taj način se zagreva samo dno posude za kuvanje, što predstavlja jednu od prvih prednosti indukcionih ploča u odnosu na klasične ringle. Dakle, posuda može da se stavi bilo gde, i toplota će se emitovati tačno na dno posude, a ne na celu ploču. Preostala površina ploče ostaje hladna, što direktno utiče na manju potrošnju struje, samim tim i na uštedu novca.

Prenosne, odnosno samostalne indukcione ploče imaju jednu ili dve zone za kuvanje. Opremljene su tajmerom koji omogućava određivanje vremena kuvanja i automatsko isključivanje nakon isteka, kao i podešavanje željene temperature ploče. Vrlo su lagane za nošenje, pa ih je moguće koristiti i van kuće.

Kafa gotova za 30 sekundi

Druga prednost indukcionih ploča u odnosu na klasične ringle jeste njihova brzina zagrevanja. Klasičnim ringlama je potrebno mnogo više vremena da se zagreju, a potom i da se toplota prenese na dno posude za kuvanje. Na indukcionoj ploči kafa je gotova za 30 sekundi! Osim toga, kod indukcionih ploča zagrevanje prestaje čim se posuda skine sa ploče, dok ringle zadržavaju toplotu i nakon isključivanja. 

Indukciono posuđe

Manom indukcionih ploča smatra se ograničena upotreba posuđa. S obzirom na to da indukcione ploče rade na principu magnetne privlačnosti, posuđe mora da bude strogo izrađeno od materijala koji privlači magnet. Posuđe za indukciju na sebi ima tačno određenu oznaku. Pre kupovine proverite da li je nešto od posuđa koje već imate podesno i za kuvanje na indukcionoj ploči. Postupak je vrlo jednostavan - prislonite mali magnet na dno posude i ukoliko se “lepi”, ti znači da možete da ga koristite.  

Kako se čiste indukcione ploče? 

Indukcione ploče su vrlo lake za održavanje. Dovoljna je meka krpa ili sunđer, mlaka voda i običan deterdžent.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina