menu Proizvodi
menu
0

Zašto je grejanje na pelet sve popularnije?

14.12.2017

Grejanje na drveni pelet poslednjih godina postalo je sve prihvaćenije kako u svetu, tako i kod nas. Osim šporeta i peći na pelet, danas su nam na raspolaganju i etažni šporeti, peći i kamini na pelet koji su pogodni za zagrevanje domova i poslovnih objekata. Pelet se smatra dovoljno čistim, efikasnim i moćnim gorivom, a tu je i povoljniji finansijski momenat - grejanje ovim gorivom jeftinije je nego grejanje na propan, ugalj ili lož ulje.

Šta je pelet?

Drveni pelet je čisto i prirodno gorivo, spada u obnovljive izvore energije i samim tim je ekološki vrlo prihvatljivo. Izrađuje se sabijanjem ostataka drveta hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe, kao i od neobrađenog otpadnog drveta (drvene biomase). Cilindričnog je oblika, bez hemijskih dodataka i nije štetno po čovekovo zdravlje i okolinu. Vrlo je kalorično gorivo, zahvaljujući niskom procentu vlažnosti.

Glavne prednosti grejanja na pelet

- Čisto gorivo, niska emisija štetnih gasova

Sagorevanjem peleta nastaje izuzetno mala količina pepela, što nije slučaj sa drvima ili ugljem. Sagorevanje peleta potpomognuto je ventilatorom koji snabdeva stalan tok vazduha do peći. Prilikom pokretanja peći na pelet proizvodi se malo dima, ali jednom kada je peć pokrenuta više se ne proizvodi vidljivi dim.

- Jednostavno za transport

Zahvaljujući svom obliku i veličini, pelet se lako prenosi i ne zahteva veliku površinu za skladištenje, kao što je to slučaj sa rezanim drvetom. Pri tome, nema sečenja, slaganja i ubacivanja u peć.

- Lagano za održavanje i upravljanje

Pelet se koristi u automatizovanim sistemima grejanja, što korisniku pruža potpuni komfor u održavanju i upravljanju. Jedino što korisnik treba da uradi jeste da ubaci deo paketa u kotao i on sve sam automatski radi (paljenje, sagorevanje, gašenje). Ceo proces je regulisan pomoću
savremene elektronike koja je ugrađena u proizvod.

- Retko loženje

Svakodnevno loženje nije potrebno, za razliku od peći na drva. Peći na pelet imaju integrisane rezervoare koje se mogu napuniti svakih nekoliko dana, a većina pelet kotlova imaju samostalne rezervoare koje drže pelete za nekoliko meseci loženja. Potrebno je samo dozirati i održavati temperaturu.

Na tržištu postoje razni modeli šporeta, peći i kotlova na pelet koji se razlikuju po mnogim karakteristikama i funkcionalnostima, a samim tim i njihova cena varira. Na domaćem tržištu po kvalitetu i ponudi izdvajaju se dva najtraženija brenda Alfa-Plam Vranje i Milan Blagojević Smederevo, čiji je već godinama unazad ovlašćeni distributer preduzeće Spektar iz Ivanjice.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina