menu Proizvodi
menu
0

Kako da izaberete idealan frižider za vašu kuhinju?

28.12.2017

Pored toliko različitih stilova, opcija i cena koje su nam na raspolaganju, kupovina frižidera nije nimalo lak posao. 

Frižideri novije generacije su energetski efikasniji nego ikada do sad, a zahvaljujući savremenim tehnologijama, mogu znatno da produže rok trajanja sveže hrane. Pre nego što se zaputite u kupovinu, naoružajte se potrebnim informacijama koje će vam olakšati pronalazak frižidera koji je po meri vašeg doma i budžeta.

Izmerite prostor

Pre kupovine obavezno premerite prostor na kojem ste predvideli da stoj vaš novi frižider. Metrom izmerite širinu, visinu i dubinu. Proverite da li ima dovoljno prostora i za otvaranje vrata od frižidera. Imajte na umu i da je poželjno ostaviti 3cm praznog prostora oko frižidera za neometan protok vazduha. Poželjno je i da frižider ne stoji blizu radijatora ili šporeta, odnosno bilo kog izvora toplote, kako bi se obezbedila konstantna temperatura u frižideru.

Na tržištu postoje frižideri različitih dimenzija i kapaciteta. Visina frižidera zavisi od sadržaja pregrada, a obično varira od 50 do 210cm. Kada je širina u pitanju, dimenzije se kreču od 50 do 100cm. Standardna dubina frižidera je 60 cm, ali ko ima više prostora, može da se odluči i za frižidere sa dubinom od 80 cm.

Treba imati na umu da zapremina, odnosno kapacitet frižidera, dosta utiče na potrošnju električne energije. Iskustveno se pokazalo da je zapremina običnog frižidera od 220 litara dovoljna za dve osobe, dok je zapremina od 290 litara adekvatna za potrebe četvoročlane porodice. Kada je u pitanju kombinacija frižidera i zamrzivača, uglavnom je dovoljan kombinovani frižider kapaciteta od 390 do 480 litara, a za svakog novog člana domaćinstva dodajte još 55 l.

Dakle, razmislite dobro koliko vam je prostora potrebno za odlaganje i čuvanje hrane. Prevelik, prazan frižider će trošiti mnogo struje, dok će mali biti stalno prepunjen i zbog toga trošiti više.

Odredite tip uređaja, odnosno konfiguraciju

Pre kupovine odlučite da li želite običan ili kombinovani frižider.

Ljudi koji već imaju zaseban zamrzivač ili sandučar, neretko se odlučuju za varijantu običnog frižidera sa komorom za zamrzavanje, odnosno frizom. Friz je idealan za odlaganje manje količine hrane, najčešće mesa ili zamrznutog povrća, i uglavnom sadrži dve pregrade, sa jednim ili dvoje vrata.

Među potrošačima je sve zastupljeniji kombinovani frižider koji predstavlja kombinaciju frižidera i zamrzivača. Postoje tri varijante:

1. zamrzivač gore
2. zamrzivač dole
3. side by side frižider (kod nas ga zovu dvokrilni, i on je po vertikali podeljen na zamrzivač i frižider).

Dakle, zamrzivač može da se nalazi iznad ili ispod frižidera i najčešće zauzima manje mesta, ali je uglavnom dovoljan za kuhinjske potrebe. Središnji deo frižidera namenjen je za kratkotrajno odlaganje namirnica i može da sadrži različit broj i raspored pregrada, koje su podeljene policama od stakla, radi lakšeg čišćenja. Poželjno je da police budu podesive, odnosno da visina polica može da se podešava u zavisnosti od potreba. Tako biste lakše i fleksibilnije mogli da raspoređujete i grupišete namirnice. Vrata frižidera imaju dovoljno prostora za skladištenje najvećih staklenih i plastičnih flaša.

Prve dve varijante su malo klasičnije, dok je treća varijanta sa zamrzivačem pored frižidera malo modernija, a takođe i skuplja.

Dodatne karakteristike

Postoji čitav niz tehničkih detalja po kojima se frižideri razlikuju, ovde ćemo navesti samo neke najosnovnije koje su karakteristične za sve modele frižidera.

- Energetski razred

Energetska klasa ili razred pokazuje koliko efikasno uređaj koristi električnu energiju. Savremeniji modeli frižidera pripadaju energetskoj A i višoj klasi (A+, A++, A+++) i kod njih je ušteda struje najveća. Uglavnom je preporuka da se kupuju uređaji A i više klase jer su najštedljiviji, a veća cena prilikom kupovine veoma brzo isplati uštedom struje. Visoki kvalitet označava odličnu izolaciju, savremene komponente rashladnog sistema, kvalitet vrata, ali i elektronske regulacije koje smanjuju potrošnju električne energije. Treba imati i na umu da frižideri sa ledomatom troše od 14 do 20 odsto više energije.

- Sistem odmrzavanja frižidera

Na cenu frižidera utiče i sistem za odmrzavanje. Postoje dva sistema odmrzavanja frižidera - sa kapljicama i nezamrzavajući. Kod sistema sa kapljicama, odnosno samootapajućeg, vlaga se skuplja na zadnjem zidu frižidera, i postoji specijalna posuda u kojoj se kapljice sakupljaju. Preporuka je da se frižider ručno odmrzava dva puta godišnje. Ovi frižideri su jeftiniji. S druge strane, nezamrzavajući sistem zasnovan je na cirkulaciji vazduha u hladnoj komori, gde se unutar frižidera ne formiraju kapljice. Takvi kombinovani frižideri zovu se no frost frižideri i njihova cena je znatno viša.

- Vrsta montaže

Kada je način montaže u pitanju razlikujemo samostalne i ugradne frižidere.

- Boja

Osim klasične bele boje, savremeno tržište nudi i frižidere u crnoj, metalik sivoj, takozvanoj badem boji, ali i one ekstravagantnije poput crvene, zelene, plave i slično.

- Garancija

Obavezno se raspitajte o garanciji. Dužina trajanja garancije zavisi od proizvođača do proizvođača, a dobrom garancijom se obično smatra 5 godina. Međutim, bez obzira na garanciju, da bi vam frižider što duže trajao ne smete da ga pretrpavate namirnicama kako bi se obezbedio adekvatan protok vazduha u njemu.

Osim pomenutih karakteristika neki frižideri imaju i: elektronsko upravljanje, indikator temperature na vratima, alrm koji pokazuje kada su vrata predugo otvorena, dodatne posude za odlaganje hrane, LED osvetljenje na plafonu i slično. Ovde smo naveli one najosnovnije karakteristike i funkcionalnosti frižidera koje bi mogle da vam pomognu u izboru odgovarajućeg uređaja za vaš dom. Za koji frižider ćete se odlučiti, najviše zavisi od vaših potreba, navika i budžeta koji vam je na raspolaganju.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina