menu Proizvodi
menu
0

Izaberi svoj klima uređaj

06.06.2022

Check lista za izbor savršenog klima uređaja

Globalno zagrevanje i klimatske promene primorale su domove u Srbiji da preispitaju pitanje klimatizacije sopstvenog doma. Nekada redak luksuz, sistemi klimatizacije sada postaju apsolutna potreba tokom zagušljivih letnjih meseci. 

Pošto klima nije sveprisutna u ovom regionu, mnogi kupci koji prvi put kupuju klima uređaj primećuju da nemaju dovoljno informacija o tome kako da prilikom izbora donesu čvrstu, promišljenu odluku u vezi sa odabirom savršenog uređaja za svoje domove.

Zašto je odabir klime toliko važan?

Prvo pitanje prilikom kupovine savršene klime za Vaš dom jeste da se upitate koliki kapacitet klime odgovara prostoriji u kojoj nameravate da smestite uređaj. Ako je Vaš uređaj premali u poređenju sa veličinom vaše sobe, onda iscrpljujete klimu preko kapaciteta, jer će da radi neprekidno bez odmora. Kada ne dozvolite da Vaš uređaj miruje između ciklusa rada, on će se verovatno pokvariti i na taj način ozbiljno oštetiti njegov životni vek. Zato, uvek je preporuka da se prvo konsultujete sa stručnom osobom koja ima iskustva u instaliranju klimatizacije.

Odabir koji napravite prilikom kupovine direktno će uticati i na Vaš račun za struju, i zato, ukoliko planirate da uštedite, prvo razmislite o kupovini Inverter klima uređaja.

Inverter Klime – energetski efikasnije

Dok klima uređaji bez invertera mogu koštati manje, klima uređaji sa inverterom rade tiho kako bi obezbedili dosledan, energetski efikasniji komfor hlađenja koji dugoročno obezbeđuje bolju vrednost.

Ključna razlika između ova dva tipa klima uređaja leži u sposobnosti kompresora da reguliše brzinu svog motora kako bi se prilagodio sobnoj temperaturi. Kada se prostorija ohladi, klima uređaji sa inverterom smanjuju brzinu motora kompresora kako bi uštedeli energiju i rashladno sredstvo potrebno za hlađenje vazduha.

Poređenja radi, motori bez invertera rade samo pri punoj brzini, a zatim se isključuju kada sobna temperatura dostigne željenu temperaturu. Ovaj ponavljajući on-off proces stvara više buke i troši više energije.

Stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira klime

Opcije za održavanje

Odlučite se za klima uređaje od poznatih brendova sa dosta zaliha rezervnih delova, tehničara, centara za održavanje, etc. Ne želite da kupite uređaj koji je teško popraviti.

Energetske ocene

Razmotrite ocene na energetskim karticama. Visoke ocene garantuju nisku potrošnju električne energije što je odlično za vaš račun. Koliko je dovoljno? B ili C klase su dovoljne ako planirate da koristite uređaj  samo nekoliko sati; dok je A klasa najbolja ako planirate da koristite klimu preko 8 sati.

Garancija i servis

Pored razmatranja cene i očekivane potrošnje električne energije, ne zaboravite da pitate o godinama garancije i postprodajnom servisu. Kompanije obično nude 5 godina garancije, pri čemu su odgovorne za servisiranje ili zamenu ako vašem uređaju treba bilo kakva popravka ili zamena. Naravno, što su godine garancije duže, to bolje, ali će verovatno biti i skuplje.

Odmerite prednosti i cene

Prodavci Vam mogu preporučiti da kupite skupu klimu zbog novih funkcija koje su brendovi implementirali. Neke od ovih karakteristika zaista vrede dodatnog novca kada se odmere u odnosu na premiju cene; dok u drugim slučajevima ove karakteristike neće dodati veliku vrednost. Pažljivo procenite praktičnu korist koju biste dobili i procenite da li je trošak vredan toga.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina