menu Proizvodi
menu
0

Grejte celu kuću uz etažne peći, kamine i šporete

03.04.2018

Iako se grejna sezona tek završila, mnogi su već počeli da ramišljaju o tome kako će se grejati naredne zime. Kao jedno od praktičnijih i ekonomičnijih rešenja izdvaja se etažno grejanje na čvrsto gorivo. 

Etažno grejanje je sistem grejanja koji služi za zagrevanje jedne stambene jedinice (stana, kuće, pa čak i zgrade), dok centralno grejanje zagreva čitava naselja. Etažno i centralno grejanje se ne razlikuju po načinu funkcionisanja, već samo po površini koju zagrevaju. Sistem sadrži peć u kojoj se stvara toplotna energija, koja se zatim kroz sistem cevovoda posredstvom vode (ulja, antifriza) sprovodi do radijatora koji toplotu predaju vazduhu oko sebe i na taj način zagrevaju prostoriju. 

Etažne peći, kamini i šporeti vam pružaju mogućnost da sami određujete koje ćete prostorije zagrevati i koliko. Pri tom, troškove grejanja ne plaćate cele godine, već samo sezonski, dok vas centralno grejanje obavezuje na plaćanje računa svih 12 meseci. Po ekonomičnosti izdvajaju se peći, kamini i šporeti na čvrsto gorivo. Uz njih ne morate da brinete u slučaju nestanka struje ili gasa, i možete da uživate u toploti svog doma uz prijatno pucketanje vatre u kaminu. Iako su peći i kamini estetski primamljiviji, šporeti na drvo i ugalj imaju jednu izuzetno praktičnu stranu. Osim što zagrevaju dom, na njima može da se kuva i sprema hrana, što i te kako doprinosi uštedi električne energije. A, svima nam je i dobro poznato da domaći hleb ispečen u šporetu na drva ima poseban ukus!

Ugradnja etažnog grejanja ima i svojih mana. Kao glavna izdvaja se cena. Investicija u startu zahteva veće troškove kupovine peći ili šporeta, kao i same ugradnje cevovoda i radijatora, ali se vremenom isplati. Osim toga, zahteva redovno loženje i održavanje vatre, kao i nabavku i skladištenje drva, peleta ili uglja. 

Ukoliko razmišljate o kupovini etažne peći, kamina ili šporeta na čvrsto gorivo, na raspolaganju su vam Alfa Plam i MBS modeli proverenog kvaliteta i dugogodišnje tradicije. Za vas smo izdvojili nekoliko modela, a celu ponudu pogledajte klikom OVDE

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina