menu Proizvodi
menu
0

Blender ili sokovnik - šta izabrati?

09.03.2018

Brz način života, svakodnevni stres, fizička neaktivnost i loša ishrana bazirana na rafinisanim proizvodima koji nam se nude na svakom koraku, bez sumnje ostavljaju posledice po naše zdravlje. Obezbediti organizmu dovoljnu količinu raznovrsnih vitamina i minerala, postalo je pravi izazov. Zato sokovnici i blenderi predstavljaju nezamenljiv deo svake kuhinje. Pomažu nam da maksimalno iskoristimo sve hranljive sastojke iz svežeg voća i povrća.

S obzirom na njihovu cenu, neretko se nalazimo u situaciji da moramo da biramo koji od ova dva aparata da kupimo. Postavlja se pitanje šta je bolje imati - blender ili sokovnik? U čemu je razlika? 

Blenderi pasiraju (blendiraju) sve što u njih stavite. Pasiranjem voća i povrća zadržavaju se sve originalne hranljive materije koje se nalaze u celom plodu, bez odvajanja pulpe. Na taj način se dobija kašasti napitak (takozvani smuti) pun vlakana i vitamina, čija je nutritivna vrednost blagodat za organizam. Blenderi pasiraju sastojke velikom brzinom i za njihov rad je potrebno dodati malo vode, odnosno tečnosti kako bi se dobila poželjna gustina napitka. Praktični su i za pripremu supa i potaža od povrća i mesa, kao i za pravljenje kašica za bebe. 

S druge strane, sokovnici ekstrahuju tečni sok iz voća i povrća, odvajajući pulpu. Rezultat je koncentrovani hranjivi napitak koji se vrlo brzo apsorbuje u organizmu i ne opterećuje naš probavni sistem. Na primer, naš organizam može da apsorbuje do 4 puta više vitamina iz soka od jabuke u poređenju sa celom jabukom koju pojedemo. To, naravno, zavisi i od vrste sirovine kao i od načina ceđenja.

Šta je hranljivije - ceđeni sok ili kašasti napitak?

Kašasti napici, odnosno smutiji, sadže više vlakana i mogu da nas zasite, pa mogu da budu zdrava zamena za obrok. S druge strane, ceđeni sokovi su manje zasitni i uglavnom se piju između obroka, ali nam omogućavaju veći unos koncentrovanih hranljivih sastojaka koji se lako apsorbuju. Neki tvrde da je bolje da telo apsorbuje čisti sok iz ekstrakta svežih sastojaka, dok drugi imaju korist od unošenja pratećih vlakana tih sastojaka kroz kašaste napitke. 

Dakle, sve zavisi od toga šta vama više prija, kakve su potrebe vašeg organizma. Sve dok vas bilo blender, bilo sokovnik, podstiču da se hranite zdravije i redovnije unosite vitamine, na dobitku ste. I jedni, i drugi predstavljaju bogatu riznicu vitamina, minerala i drugih hranljivih materija koje čuvaju naše zdravlje, ubrzavaju metabolizam i jačaju imuni sistem.  

Koji blender izabrati?

Kod odabira blendera, treba obratiti pažnju na snagu motora. Blenderi od 400 W odlično rade svoj posao, ali su mnogo efikasniji oni od 600 W i više. Pravljeni su za malo “ozbiljnije” zadatke i imaju naprednije funkcije. 

Bolji blenderi imaju visokokvalitetna, oštra i snažna sečiva, tako da mogu da se koriste za pasiranje svih vrsta voća, povrća ili mesa. Najbolja su sečiva od nerđajućeg čelika jer limena sečiva imaju kraći vek trajanja i brže tupe. Modeli sa jačim motorom i boljim sečivima mogu bez problema da zdrobe led i tvrde namirnice poput orašastih plodova, ili da samelju kafu. Tu karakteristiku proizvođači obično posebno naglašavaju. 

Blenderi mogu da imaju staklenu ili plastičnu posudu čija zapremina može da varira, a možda su najzastupljeniji modeli sa posudom zapremine od 1,5l. Svakako je kvalitetnija i zdravija varijanta sa staklenom posudom, jer se u njoj ne skupljaju mirisi i manje je sklona habanju. 

Blenderi su jednostavni za upotrebu, i malo su lakši za čišćenje od sokovnika jer se sastoje od manjeg broja delova.   

Koji sokovnik izabrati?

Prilikom kupovine, treba razlikovati “sporije” i “brže” sokovnike, odnosno tehnologiju hladnog ceđenja od klasičnog centrifugalnog ceđenja. 

Klasični sokovnici sa centrifugalnim ceđenjem su brži, odnosno okreću nož velikom brzinom (1500 - 2500 obrtaja u minuti) i razrezuju vlakna voća i tako iz njih dobijaju sok. S druge strane, hladno, odnosno sporo ceđenje znači manji broj obrtaja u minuti (80 obrtaja u minuti), ali blag i konstantan pritisak čini da se iz svakog komada iscedi svaki koristan sastojak. Zahvaljujući hladnom ceđenju, dobijeni sok je gušći, ujednačene teksture, stvara se manje mehurića. Možda ćete duže čekati na napitak, ali sok isceđen pri nižoj temperaturi čuva veći broj vitamina, minerala i enzima, jer namirnice neće samo “projuriti” kroz sokovnik.

Sokovnici se razlikuju i po jačini buke koju proizvode. Uglavnom su sokovnici sa tehnologijom hladnog ceđenja mnogo tiši od klasičnih centrifugalnih sokovnika. 

Prilikom pranja i održavanja, kod nekih sokovnika svi delovi su prikladni za pranje u mašini za suđe. Što znatno olakšava ceo proces.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina