menu Proizvodi
menu
0

Pronađite idealan električni šporet za vašu kuhinju

24.04.2018

Kupovina električnog šporeta je investicija na duže staze i zato treba dobro razmisliti pre odluke. Cene se kreću od 19.000 dinara, pa na gore, ali reč je uređaju koji se koristi svakodnevno i trebalo bi da vas posluži barem 10 godina. Kupci uglavnom prvo obrate pažnju na cenu i ime proizvođača, ali je podjednako važno upoznati se i sa glavnim funkcijama i karakteristikama šporeta.

Odgovori na pitanja gde planirate da postavite šporet, za šta ćete najviše da ga koristite, da li vam je potreban klasičniji model ili savremeniji sa brojnim dodatnim funkcijama, kao i koliko novca imate na raspolaganju, pomoći će vam da donesete konačnu odluku.

Dimenzije

Prvo pitanje je gde planirate da postavite šporet? Koliko imate prostora? Da li želite samostojeći model ili ugradni set (rerna + ploča za kuvanje)? Na našem tržištu najzastupljeniji su modeli širine 50 cm i 60 cm. Dimenzije šporeta direktno su povezane sa korisnom zapreminom rerne. Veći kapacitet rerne omogućava pripremanje veće količine hrane. Zapremina rerne od 60 litara smatra se velikom.

Energetski razred

Električni šporeti spadaju među najveće potrošače električne energije u domaćinstvu. Podatak o energetskoj klasi šporeta ukazuje na njegovu energetsku efikasnost, odnosno štedljivost. Štedljiviji su oni uređaji koji pripadaju višem energetskom razredu. Dakle, šporeti energetske A klase troše manje struje od šporeta energetske B klase.

Vrsta ploče za kuvanje

Osnovna podela šporeta je na električne i kombinovane (plin - struja). Električni šporeti se dele na šporete sa klasičnim ringlama i šporete sa ravnom pločom. U šporete sa ravnom pločom spadaju staklokeramički i indukcijski. Postoje i plinski šporeti koji rade na gas.

Električni šporet sa ringlama je tradicionalni model prisutan već dugi niz godina u domaćinstvima. Poseduje 4 ringle, uglavnom dve manjeg i dve većeg prečnika, od kojih je jedna obično ekspres ringla. U poređenju sa sve popularnijim šporetima sa ravnom pločom klasični električni šporeti su znatno jeftinija varijanta, kako u pogledu kupovine, tako i u pogledu troškova od eventualnih popravki i zamena. Međutim, ringle se mnogo sporije zagrevaju i hlade. Teže se čiste od nastalih fleka i mrlja prilikom kuvanja, što se smatra jednom od glavnih mana, u poređenju sa ravnom pločom gde su sunđer i sredstvo za čišćenje stakla dovoljni.


Kod šporeta sa ravnom pločom grejni uređaji se nalaze ispod glatke površine, a na površini su označene grejne zone u vidu kontura kružnog, a ponegde i ovalnog oblika, kako bi se prilagodilo obliku posuđa. Grejene zone su manjeg i većeg prečnika. U šporete sa ravnom pločom spadaju staklokeramički i indukcijski šporeti. I jedni i drugi imaju svojih prednosti i mana. Najveća prednost ogleda se u uštedi električne energije. Uglavnom svi modeli pripadaju visokom energetskom A razredu. S te strane gledano, ekonomičniji su od šporeta sa ringlama. Osim toga, kao što je već napomenuto, mnogo su lakši za čišćenje. Glavna mana im je što su znatno skuplji.

Kada uporedimo staklokeramičke i indukcijske, indukcijski troše manje struje, brže zagrevaju hranu, ali im je cena jača. Oni koriste toplotu stvorenu od elektromagnetne energije i zahtevaju korišćenje posuđa koje ima namagnetisano dno. Dakle, na njih ne možete da stavite bilo koju šerpu, kao što je to slučaj sa staklokeramičkom pločom. To svakako treba imati na umu prilikom kupovine šporeta.

Staklokeramičke ploče dolaze sa dva tipa grejača – Hi Light ili standardni infracrveni. Hi Light brže zagreva hranu i troši manje struje.

Kombinovani šporeti rade na struju i plin. Uglavnom predstavljaju kombinaciju dva električna i dva plinska gorionika. Uglavnom imaju električnu rernu. Na plinskim gorionicima hrana se brže zagreva.    

Konvencionalna ili multifinkcijska rerna?

U zavisnosti od vaših potreba i želja, možete da se odlučite za klasičniji model rerne ili savremeniji koji će vam pružiti više različitih programa pečenja i kuvanja. Razmislite za šta biste najčešće koristili rernu, da li su vam zaista potrebne sve funkcije koje nude najnoviji modeli, ili ste više tip za klasičan način pečenja. Razlika u ceni nije mala, baš kao ni u performansama.

Konvencionalna rerna radi na principu donjeg i gornjeg grejača, i pruža standardne kombinacije pečenja i kuvanja. Ukoliko ste ljubitelj klasičnog načina pečenja, za vas je pravi izbor šporet sa konvencionalnom rernom. Postoje i modeli konvencionalne rerne sa infra crvenim grejačem koji služi za postizanje bolje zapečenosi na površini pleha.

Multifunkcijske rerne osim donjeg i gornjeg grejača imaju ventilator i kružni grejač koji omogućavaju da se topao vazduh ravnomerno raspoređuje po celoj rerni. Zahvaljujući tome, u multifunkcionalnoj rerni možete istovremeno spremati više jela, na više nivoa. U zavisnosti od modela, multifunkcionalne rerne imaju brojne dodatne funkcije, kao i automatske programe koji rukovanje čine lakšim. Na primer: funkcija dehidracije (sušenje voća, povrća, lekovitog bilja), brzo zagrevanje rerne, postepeno pečenje, odmrzavanje, "podizanje" testa...  Zbog rasporeda grejača i ventilatora efikasnije troše toplotu i štede električnu energiju. Sve su popularnije na našem tržištu, ali i znatno skuplje.

Treba napomenuti da postoje i parne rerne, koje su idealan izbor za pobornike zdravog načina pripreme hrane. One koriste paru za termičku obradu hrane uz korišćenje minimalnih količina vode i masnoće što u potpunosti čuva hranljivu vrednost i prirodan ukus namrnica. Osim parnih, postoje i kombinovane parne rerne koje kombinuju paru i vruć vazduh. Pogodne su za pečenje svih vrsta hrane, a posebno mesa, hleba i peciva koje ostaje sočno i meko iznutra.

Kupovina šporeta je lično iskustvo, zato izaberite onaj model koji odgovara vašim potrebama, bez obzira na aktuelne trendove. 

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina