menu Proizvodi
menu
0

Odmorite se, neka mašina za pranje sudova radi umesto vas

16.02.2018

Kupovina mašine za pranje sudova nije mala stvar. S obzirom na cenu, svima nam je cilj da ne pogrešimo prilikom izbora. S jedne strane, imamo u vidu ekonomične faktore (cena, veličina, efikasnost), s druge funkcionalnost (kapacitet, temperatura sušenja, trajanje ciklusa, nivo buke).  

Iskustveno se pokazalo da je mašina za pranje sudova isplativa investicija - štednja je višestruka (voda, struja, vreme). U proseku se na ručno pranje sudova potroši dnevno skoro sat vremena, što je na nedeljnom nivou skoro 7 sati provedenih za sudoperom. U tom pogledu je benefit od posedovanja sudomašine očigledan. Osim toga, mnogo se manje struje i vode potroši pranjem sudova u mašini. Najekonomičnije su, svakako, mašine energetskog A razreda. 

Šta to znači?

Energetska klasa ili razred pokazuje koliko efikasno uređaj koristi električnu energiju. Bolji modeli mašina za sudove, ali i drugih kućnih uređaja pripadaju energetskoj A i višoj klasi (A+, A++, A+++) i kod njih je ušteda struje najveća. Uglavnom je preporuka da se kupuju uređaji A i više klase jer su najštedljiviji, a veća cena prilikom kupovine veoma brzo se isplati uštedom struje. Veća energetska klasa utiče i na veću cenu aparata. 

Koju mašinu izabrati?

Pre kupovine mašine za sudove trebalo bi da razmislite o tri ključne stvari: koliko imate prostora u kuhinji, kolike su vaše potrebe za kapacitetom pranja posuđa i koliki budžet imate na raspolaganju? 

Razmatranje polazi od izbora vrste mašine za suđe. Najpre treba da odlučite da li želite samostalnu ili ugradnu sudomašinu. Među njima ne postoji razlika u efikasnosti, već je glavni kriterijum prilikom izbora prostor, odnosno dimenzije. Na primer, za male kuhinje ugradne mašine su mnogo praktičnije rešenje. Postoje dve standardne širine mašina za pranje sudova: 45 cm i 60 cm

Dimenzije mašine za sudove direktno utiču i na kapacitet mašine - veće dimenzije, veći kapacitet. Kapacitet mašine se meri prema broju setova posuđa koji u nju može da stane. Jedan komplet posuđa obuhvata broj tanjira, čaša i pribora za jelo predviđen za jednu osobu. U odnosu na to, kapacitet mašina se kreće u rasponu od 9 do 16 kompleta. Od vaših potreba i broja članova porodice zavisi za koju ćete se mašinu odlučiti. 

Na kom principu rade?

Na dnu mašine za sudove nalazi se pumpa. Putem cevi pumpa ubacuje vodu u brizgaljke koje se tokom pranja okreću i omogućavaju da voda dospe do svakog suda koja se nalazi u mašini. Od pritiska mlaza vode u velikoj meri zavisi kvalitet pranja. Pranje se obično sastoji od nekoliko faza: pretpranja, glavnog ciklusa pranja, srednjeg ciklusa ispiranja i ciklusa završnog ispiranja i sušenja. Kada se završi pranje, voda isparava i suši se, još tople vode se upumpava i tada kreće ispiranje. Ponekad se ispiranje koristi da bi se sprečilo formiranje kapljica na posuđu (mrlje na staklu). Nakon što se završi ciklus ispiranja, grejač na dnu mašine greje vazduh i dobijena toplota suši posuđe. Neke mašine imaju i ventilatore koji dodatno potpomažu sušenje. 

Osim pritiska pumpe, na kvalitet pranja utiče i temperatura vode. Tu posebno treba biti oprezan. Na režimu niže temperature pere se osetljivije posuđe od stakla ili porcelana, dok su više temperature pogodne za pranje šerpi i tiganja sa tvrdokornijim flekama. Za posuđe koje nije mnogo zaprljano koristi se režim brzog pranja. 

Dakle, na kvalitet pranja utiču pritisak pumpe i temperatura, ali bitni su i količina soli u vodi, količina tečnosti za sjaj, kao i deterdžent.  

Glavni nedostaci mašine za sudove

Osim cene koja zna da bude visoka, glavna mana mašina za pranje sudova je to što u nju ne smeju da se stavljaju baš svi sudovi. Obavezno izbegavajte pranje: noževa, posuđa od čelika, drvene predmete, ručno oslikane čaše, pozlaćeni pribor za jelo, teflonske tiganje i lonce, aluminijumske posude. I sa plastični posudama treba biti oprezan jer plastika nije baš otporna na visoku temperaturu.

Takođe, kamenac nekada može da pravi problem. Za održavanje mašine za pranje posuđa potrebna su određena sredstva. Osim toga, neke mašine za sudove nemaju dovoljno jak kapacitet da bi isprale svu prljavštinu sa sudova, pa je nekada potrebno da se sudovi pre ubacivanja u mašinu samo malo saperu pod mlazom vode. 

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina