menu Proizvodi
menu
0

Mašina za sušenje veša - šta treba da znate pre kupovine

16.01.2018

Ukoliko je još uvek niste nabavili, pravi je trenutak da razmislite o kupovini mašine za sušenje veša. Tokom hladnih zimskih meseci, mašina za sušenje veša može vrlo brzo postati vaš pomoćnik broj jedan u domaćinstvu. Zašto?

Sušenje veša na radijatorima povećava nivo vlage u domu, što nikako nije dobro po zdravlje, upozoravaju stručnjaci. S druge strane, veš koji se suši na terasi poprima specifičan miris usled povećanog procenta smoga i sumpor-dioksida u vazduhu tokom grejne sezone.

Uz mašinu za sušenje, veš ostaje mirišljav, čist, mekan i manje zgužvan. 

Koju mašinu izabrati?

Trenutno su na tržištu zastupljeni najrazličitiji modeli mašina za sušenje veša - atraktivnog dizajna, raznih dimenzija i kapaciteta, energetski efikasniji, potpuno novih funkcionalnosti. Izbor je veliki. Naoružani osnovnim informacijama, vrlo lako ćete se snaći u kupovini. Osnovno pravilo glasi - najskuplje nije uvek i najbolje. Prava mašina za vas je ona koja odgovara vašim potrebama i broju članova porodice.

Prilikom odlučivanja, treba uzeti u obzir nekoliko osnovnih karakteristika po kojima se mašine za sušenje veša razlikuju:

Vrsta mašine

- Sa odvodom vazduha

- Kondenzaciona

- Kondenzaciona sa toplotnom pumpom

Mašine sa odvodom vazduha, odnosno ventilacione mašine, rade po principu izvlačenja vlage iz veša i odvođenja iste kroz odvodne cevi. Njihova cena je nešto jeftinija u odnosu na druga dva modela i vrlo su jednostavne za rukovanje. Međutim, imaju jednu manu - mogu isključivo da stoje u prostorijama koje imaju odvodne cevi, što je najčešče kupatlo.

Kondenzacioni modeli funkcionišu tako što se prilikom sušenja vlaga izvlači iz veša i prelazi u vodeno stanje (kondenzuje). Voda se skuplja u posebnoj posudi, koja se po završetku sušenja vrlo lako ručno prazni. Dakle, ovi modeli nemaju odvodnu cev, što znači da možete da je držite u bilo kojoj prostoriji u kući. Osim toga, kondenzacione mašine troše manje energije od ventilacionih, ali im je cena skuplja. Prilikom rada proizvode veću buku i vlažnost vazduha u prostoriji.

Mašine sa toplotnom pumpom su energetski ubedljivo najefikasnije. Koriste toplotnu pumpu za sušenje veša i troše od 20 do 40% manje električne energije, pri tom su pogodne za sušenje svih vrsta tkanina i sprečavaju gužvanje. Uglavnom pripadaju izuzetno visokom energetskom razredu, pa im je prodajna cena viša u odnosu na prethodna dva modela.

Kapacitet mašine

Kapacitet mašine se odnosi na maksimalnu količinu veša koji može da se suši u bubnju. U skladu sa tim, na raspolaganju su nam mašine kapaciteta u rasponu od 6 do 9 kilograma. Najbolji savet je da otprilike izmerite koju količinu veša uglavnom perete, i da u odnosu na to izaberete mašinu za sušenje. Uglavnom se savetuje da mašina za sušenje ima 1-2 kilograma veći kapacitet od mašine za pranje. Dakle, ako je vaša veš mašina kapaciteta 6kg, mašina za sušenje bi trebalo da bude 8kg.

Imajte na umu i da je najekonomičnije uključiti mašinu kada je puna, jer se prilikom sušenja manje količine od punog kapaciteta, troši više struje.

Energetski razred

Na svakoj mašini za sušenje veša, kao i na bilo kom drugom uređaju bele tehnike, mora da stoji oznaka za energetsku klasu. Ta oznaka je bina jer pokazuje koliko efikasno uređaj troši energiju. Prema energetskoj klasi, odnosno razredu, na tržištu postoje mašine C, B, A, A+, A++, A+++. Svi modeli razreda A+, A++, A+++ ubedljivo su najštedljiviji. Osim toga, kao što je već napomenuto, kondenzacijske mašine troše manje energije od modela sa odvodnom cevi.

Programi

Broj programa koji poseduje mašina svakako nije najbitniji parametar, ali korisno je obratiti pažnju i na to. Dva osnovna programa su sušenje pamuka i sušenje osetljivog, odnosno sintetičkog veša, u intervalu od suvog do spremnog za peglanje. Tu su i brojni drugi programi, kao na primer za sušenje vune, košulja, posteljine… Kod nekih boljih mašina dovoljno je da podesite vrstu tkanine koju sušite i željeni nivo suvoće, i precizni senzor odrediće idealnu temperaturu i dužinu sušenja.

Savet plus: Ukoliko nemate dovoljno prostora u kupatilu, razmislite i o opciji kupovine mašine za sušenje koja može da se stavi preko mašine za pranje. Reč je o mašinama koje poseduju sistem za kontrolu stabilnosti koji ne dozvoljava aparatu da skače. Svakako, druga alternativa su i kombinovane mašine za pranje i sušenje

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina