menu Proizvodi
menu
0

Kako da odaberete idealnu mašinu za pranje veša?

15.12.2017

Od opcija za uštedu prostora, preko modela sa dvojnim funkcionalnostima, otkrivamo na koje ključne faktore treba da obratite pažnju prilikom kupovine veš mašine.

Današnjem potrošaču je kupovina mašine za pranje veša postala pravi izazov. Nekada su mašine bile vrlo jednostavne, a sada je pred nama čitav niz modela, karakteristika i funkcija. Kako da odaberete mašinu po meri vašeg budžeta i potreba, a da se u svemu tome ne izgubite?

Četiri ključna faktora igraju glavnu ulogu pri kupovini: lične potrebe, prostor, broj članova domaćinstva i budžet.

Zato, kada birate mašinu za sebe i svoju porodicu, treba da obratite pažnju na nekoliko osnovnih karakteristika po kojima se mašine razlikuju. Samim tim i njihova performansa i cena variraju.

Način punjenja i širina

1. Sa prednje strane
2. Odozgo

Veličina slobodnog prostora uglavnom je presudan faktor kod odabira jednog od ova dva modela. Mašine sa punjenjem odozgo su znatno manjih dimenzija - više su i uže. Njihova širina iznosi 40cm, te zauzimaju manje prostora od mašina sa prednjim punjenjem kod kojih širina iznosi 60cm.

Međutim, treba imati u vidu da se one osim po dimenzijama, razlikuju i po potrošnji energije i vode. Da bi se više vode zagrejalo, potrebno je više energije. U tom kontekstu, više energije i vode troše mašine sa gornjim punjenjem, jer bubanj mora da se u potpunosti napuni vodom. Ali, opasnost od bilo kakvog izlivanja vode regulisana je zahvaljujući različitim sigurnosnim sistemima koje bolje mašine poseduju.

Jedna od elegantnijih i praktičnijih alternativa za male stanove i uska kupatila jeste kombinovana mašina za pranje i sušenje veša. Osim što znatno štedi prostor, uglavnom je jeftinija opcija od odvojenih mašina. Međutim, treba imati na umu da su kombinovane mašine kraćeg veka trajanja i da se pre kvare jer imaju jedan grejač koji se troši i za pranje, i za sušenje veša. Pored toga, njihov bubanj je više namenjen funkciji pranja nego funkciji sušenja, što znači da mogu da osuše manje veša nego što mogu da operu. Na primer, imaju mogućnost pranja 8kg veša, a sušenja 5kg veša.


Kapacitet

Kapacitet se odnosi na zapreminu bubnja, i uglavnom varira od 5kg do 11kg. U praksi se pokazalo da je za prosečno domaćinstvo (4 člana porodice) dovoljna mašina kapaciteta od 6kg do 7kg.

Osim broja članova domaćinstva, i vaše navike su bitne. Ukoliko želite da perete češće, a manju količinu odeće, onda je za vas bolja opcija manji bubanj. S druge strane, ako posedujete mnogo garderobe, ređa pranja u većem bubnju su mnogo efikasnije rešenje.

Opšti vodič za kapacitet mašine izgleda ovako:

Primer za mašinu kapaciteta 7kg:  35 majica, 2 para farmerki za odrasle, 1 par dečjih farmerki, 3 majice, 2 čaršava za krevet, 2 jastučnice, 3 kuhinjske krve, 3 mala peškira.  

Bez obzira na veličinu bubnja, jedna stvar je zajednička za sve mašine - nikada nemojte da je prepunjate vešom. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. Da bi se proces pranja odvijao kako treba, voda i prašak za veš moraju nesmetano da se kreću oko odeće.

Bitno je napomenuti i da se kapacitet odnosi pre svega na osnovni program. Svaki drugi program obično zahteva manju količinu odeće.

Broj obrtaja centrifuge

Centrifuga znači brzina obrtaja u minuti, i uglavnom varira od 400 do 1600 obrtaja. U praksi se pokazalo da je za prosečnog korisnika dovoljna mašina sa brojem obrtaja od 800 do 1200. Što je veći broj obrtaja centrifuge, to je i cena mašine skuplja, ali i buka koju proizvodi. Većina ljudi veruje da je brže bolje, te da vredi platiti više. Ali treba imati na umu i da je, na primer, razlika između 1200 i 1400 obrtaja zanemarljiva. Da biste napravili značajniju razliku u izvlačenju vode, morate da napravite veći skok od stotinu ili dve obrtaja.

Što je veći broj obrtaja, to je veš bolje isceđen od vode, a samim tim se i brže suši. Ako nemate dovoljno prostora i vremena za sušenje, i naročito ako nemate mašinu za sušenje veša, onda će vam značiti veliki broj obrtaja centrifuge. U suprotnom, posebno ukoliko imate sušilcu za veš, veća centrifuga vam nije potrebna.

Sporiji broj obrtaja uglavnom podrazumeva:

- jeftiniju mašinu,
- manje bučnu,
- duži rok trajanja mašine usled manjeg habanja i opterećenosti ležajeva, motora, suspenzije itd,
- nežniju prema vešu.

Dakle, treba biti obazriv i sa određenim tkaninama. Na primer, vunene stvari nikako ne smete da perete na većoj centrifugi jer će da se oštete, odnosno skupe. Isto važi i za druge osetljive materijale. U tom slučaju, vrlo su praktične mašine za pranje veša koje imaju opciju odabira brzine okretaja.  


Energetski razred

Prilikom kupovine veš mašine ili bilo kog drugog uređaja bele tehnike, treba obratiti pažnju na energetski razred ili klasu. Svrha energetskih klasa jeste da kupcu pokažu koliko efikasno uređaj troši električnu energiju i vodu, kao i koliki nivo buke proizvodi tokom rada.

Dakle, svaka mašina za pranje veša na sebi mora da ima oznaku za energetsku klasu koja uključuje kapacitet, potrošnju vode i emisiju buke. Od 2013. godine svaka veš mašina na tržištu mora da poseduje minimalni A energetski rejting, dok neki stariji modeli pripadaju nižim B i C klasama.

Manja potrošnja struje i vode je ekološki i finansijski prijatelj. Uopšteno gledano, preporučuje se kupovina uređaja A i više klase (A+, A++, A+++), naročito u večim domaćinstvima gde se mašina za veš svakodnevno koristi, jer će se tako potrošiti manje vode i struje. U teoriji, mašine iz najviše A+++ klase mogu da uštede i do 50% energetske energije. Međutim, to nije baš uvek tako, jer često mašine A+++ klase imaju brojne dodatne funkcije, pa neće uvek uštedeti sruju i vodu.

Prosečnom korisniku mašina A kategorije je dovoljna.

Treba imati na umu da se manje struje potroši kada se pere odeća na 40°C ili 60°C, nego na 90°C. Ali je za određenu odeću ipak potrebna veća temperatura. Mašina koja koristi manje od 7,5 litara vode po kilogramu smatra se efikasnom.

Dodatne funkcije

Razlikujemo dve vrste programatora: mehanički i elektronski. Mehanički programator je jednostavniji, nudi manji broj opcija i karakterističan je za starije modele mašina. Elektronski programator je bogatiji u pogledu broja funkcionalnosti koje pranje prilagođavaju vrsti i količini rublja.

Osnovne funkcije su pranje pamučnog, šarenog i osetljivog veša. Osim njih, na raspolaganju su nam i pranje sa povećanim nivoom vode, brzo pranje, dodatno ispiranje, simulacija ručnog pranja, program za lakše peglanje, odbrojavanje preostalog vremena…

Posebna i vrlo praktična opcija jeste podešavanje vremena, odnosno odloženi start. Ukoliko želite da vam mašina radi noću, kada je struja jeftinija, imate opciju da “navijete” vreme početka pranja.

Korisna je i mogućnost vađenja fioke za deterdžent jer je potrebno da se povremeno očisti od nataloženog praška, koji može da prouzrokuje neprijatne mirise. Osim toga, neke bolje mašine A+++ klase sadrže i posebnu funkciju za odstranjivanje četiri tipa najtvrdokornijih fleka: voće (pomorandže, paradajz sos), organske fleke (masnoće, puter, jaje, trava), vino (tamni voćni sokovi, boja) i kafa (čaj, jogurt, pasta, šminka).

Pored pomenutih, postoji još čitav niz dodatnih karakteristika i tehnologija koje nude novije generacije mašina. Samim tim i cene i te kako variraju. Sami procenite koja mašina najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu koji vam je na raspolaganju. Budite praktični i ekonomični, razmišljate na duže staze.


mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina