menu Proizvodi
menu
0

Idealno rešenje za ljubitelje roštilja - ukusna hrana bez vatre i dima

20.04.2018

Ukoliko volite da uživate u roštilju, ali vas poslovi oko loženja vatre i čišćenja gareži zamaraju, postoji vrlo praktično i jednostavno rešenje - električni roštilj (gril).

Električni grilovi su sve popularnija zamena za klasičan roštilj koji podrazumeva korišćenje ćumura ili uglja. Kod električnih roštilja nema ni vatre, a ni dima. Postupak je vrlo jednostavan. Samo ga uključite u struju, sačekate da se zagreje i potom ređate namirnice na ploču. Hrana se brzo sprema, a podjednako je zdrava, ukusna i sočna. Možete da pripremate povrće, meso, ribu, pa čak i tople sendviče i hamburgere.

Prednost električnog roštilja naspram klasičnih ogleda se i tome što hranu možete da spremate ne samo u dvorištu, već su pogodni i za stanove, terase ili balkone. Dakle, ne morate da čekate lepo vreme kako biste okupili porodicu i prijatelje.

Koji model električnog roštilja izabrati?

Prilikom kupovine električnog roštilja, trebalo bi da razmislite o tome za šta biste ga najčešće koristili. Na primer, preklopni modeli (zatvoreni) pogodniji su za tople sendviče i hamburgere jer se u njima hrana može zagrevati sa obe strane. Na njima se može spremati i meso, riba i povrće jer ih je moguće potpuno otvoriti i dobiti dodatnu površinu za pečenje. Površine za pečenje mogu biti ravne ili rebraste. Kod nekih modela, strane mogu da se odvajaju što olakšava čišćenje i svakako je dodatni plus.

Otvoreni modeli su naročito pogodni za pripremu mesa i ribe, a ukus je dosta sličniji mesu spremljenom na klasičnom roštilju. Pružaju potpuni užitak u spremanju hrane u dvorištu ili na terasi. Postoje modeli sa ravnom pločom ili rešetkom. Kod modela sa rešetkom, možete da sipate vodu u posudu ispod rešetke kako biste smanjili mogućnost pojave dima.

Višak masnoće kod električnih grilova regulisan je odvodnim kanalom i sakupljačem ulja, odnosno posudom u koju se mast odliva.
 
Bez obzira na to da li ste se odlučili za zatvoreni ili otvoreni gril, obratite pažnju i na snagu grejača (od 1200 W pa na gore), kao i na mogućnost podešavanja termostata kako biste mogli da prilagođavate temperaturu pečenja za savršene rezultate.

Sa rešetkama ili pločom?

Kod odabira modela sa rešetkom, treba obratiti pažnju na razmak između rešetki. Praktičniji su oni sa manjim razmakom jer se na njima mogu peći i sitnije namirnice. Kada je u pitanju ravna ploča za pečenje, postoji aluminijumska i staklokeramička. Kod nekih modela, specijalna presvlaka sprečava lepljenje hrane na ploči za pečenje. Kada se površina posle pripreme hrane ohladi, izuzetno lako se čisti.

Procenite i da li vam odgovaraju veći ili manji roštilji. Veći su praktičniji jer se na njima može odjednom ispeći veća količina hrane, ali zauzimaju malo više prostora za skladištenje.

Na kraju, jedan zlatni savet - ako vam je spremanje roštilja zadovoljstvo, čiščenje je nužnost. Dakle, rešetke, odnosno grejna ploča moraju redovno da se čiste jer ostaci masnoće od prethodnog pečenja nisu ni zdravi, a mogu i da pokvare ukus novog jela. Zato, prilikom kupovine električnog roštilja obratite pažnju na koji se način čisti, da li se neki delovi smeju prati u mašini za sudove ili ne.  

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina