menu Proizvodi
menu
0

Grejanje na struju

06.02.2023

O ovome nema diskuije: zimsko vreme je neizbežno, a grejna sezona traje najmanje nekoliko meseci. Toplota mora biti prisutna u vašem domu, bilo da je iz peći, vatre u kaminu ili radijatora sa centralnog grejanja. Ipak, uvek se postavlja dilema – koje grejno telo je idealno za našu prostoriju? 

Pri izboru često smo vođeni mnogim nedoumicama – biramo najjeftinije sredstvo grejanja, koje ima najbolju energetsku efikasnost, a koje će zadovoljiti naše potrebe za postizanjem maksimalnog komfora u našem domu. I uistinu, izbor je veliki, ali ni najmanje nije jednostavan, jer često toplota u našem domu zavisi i od mnogih spoljašnjih faktora kao što su termoizolacija, stolarija, kao i onih unutrašnjih: visina plafona, raspored prostorija, etc.

Električni kotlovi

Ovaj vid grejanja je postao jako veliki trend u svetu, iz razloga što kod pojedinih postoje tehnološki procesi koji mogu biti ispunjeni samo na ovaj način. Električni kotlovi su efikasniji od kotlova koji kao gorivo koriste prirodni gas. Kada se kao gorivo koristi plin, proizvede se otpadni gas koji se mora pustiti van kuće. Prilikom oslobađanja dimnih gasova nastalih prilikom procesa sagorevanja određen deo toplotne energije se odvodi u okolinu. Električnom kotlu se pripisuje još jedna prednost s obzirom da ne stvaraju otpadne gasove, pa se skoro sva proizvedena toplota koristi za zagrevanje prostora. To omogućava da električni kotlovi imaju stepen efikasnosti 99%, što nije moguće kod kotlova na fosilna goriva. 

Ovaj trend grejanja ispratila je i Alfa Plam sa svoja neverovatna tri modela elektrilnih kotlova EK6, EK9 i EK11. Prvenstvena razlika ova tri modela jeste u njihovoj snazi koji se upravo i razlikuju u samim nazivima, 6KW, 9KW i 11KW. Proizvod je karakterističan po svom elegantnom dizajnu i idealno se uklapa u moderne projekte instalacije grejanja ali i za opremanje novih stambenih prostora. Mogućnost modulacije snage kao i postepeno uključivanje grejača, dovode do smanjenja opterećenja električne mreže a samim tim i uštede električne energije.

Pametni radijator u kući – nije naučna fantastika!

Instaliranje pametnih radijatora je jednokratni trošak. Tako da će vam najverovatnije uštedeti novac za razliku od korišćenja manuelnih grejalica, grejanja na gas ili običnih radijatora. Beha pametni radijatori su energetski efikasni i dolaze sa petogodišnjom garancijom, a očekuje se da će trajati najmanje duplo više od tog vremena. To znači da se cena po upotrebi smanjuje i da su radijatori dobra investicija.

Svako ko koristi pametni telefon ili tablet, može da otvori i koristi aplikaciju, kako bi upravljao Beha-inim pametnim radijatorima. Aplikacija Beha SmartHeater je jednostavna za navigaciju i vodi vas kroz podešavanje vašeg radijatora korak po korak. Kada se podešavanje završi, vaše grejanje će se držati vaših programa, ne zahtevajući dalji napor od vas.

Izbor Beha radijatora je posebno dobar izbor ukoliko živite u malom prostoru ili se često selite. Svi Beha radijatori se mogu montirati na zid i ne zahtevaju vaš dragoceni podni prostor. To znači da sve dok imate deo jednog zida slobodan, moći ćete da uživate u pogodnostima Beha pametnih radijatora u svom domu. Ukoliko, ipak želite da ih montirate na nogare, imate opciju da ih kupite posebno, a sama montaža nogarića je veoma jednostavna.

Male grejalice – mali trošak

Male grejalice u prostoriji su zaista mali trošak za vaš džep kada ih kupujete, međutim to ne mora da znači da neće biti opterećenje za vaš mesečni račun za električnu energiju. Često, male grejalice ili uljani radijatori su vrlo pristupačni sa cenama kada ih kupujete, ali možete se iznenaditi njihovom potrošnjom, s obzirom da uglavnom imaju grejače i do 2500W. Od manjih grejnih tela, iz velike ponude se po kvalitetu najviše izdvaja Rowenta čije grejalice uglavnom imaju dva podešavanja snage grejanja; opseg se kreće od 1200W do 2400W, sa veoma niskim nivoom bukom do 51 dB.

Razlika između uljnih radijatora i centralizovanih radijatora je u tome što ulje stalno ostaje u grejaču i ne cirkuliše kroz sitem idući i dolazeći iz centralnog grejnog tela. Umesto toga, ulje se zagreva kroz električnu zavojnicu/komponentu spirale i ostaje unutar radijatora toplo. Pošto ulje ima tako visoku tačku ključanja i može da uskladišti toliko toplote, ulje unutar uljnih radijatora ne treba da cirkuliše ili da se menja – ono samo ostaje tamo i može se ponovo zagrevati i hladiti skoro neograničeno. Izbor malih grejnih tela je izuzetno velikog ospega. Male grejalice i uljani radijatori se razlikuju osim po brendu, i po snazi grejača, kao i koliko rebara imaju (kod uljnih radijatora). Postoji mnogo različitih tipova prenosivih grejalica, ali male grejalice ili uljni radijatori prostora se definišu kao „uređaji koji se koriste za grejanje jedne, male površine prostora”. Dakle, za trajno rešenje potrebno je razmišljati i o drugim načinima grejanja.

mc_idcheck visa_secure
intesa_logo
maestro master visa amex dina